Bananencake

Bananencake

Deze bananencake was hier thuis direct een groot succes. De receptuur lijkt veel op die van een gewone cake, alleen is deze bananencake niet alleen luchtig, maar ook heerlijk smeuïg.

Tagliatelle con gamberi e brandy

Tagliatelle con gamberi e brandy

  Tagliatelle met garnalen en een romige cognacsaus.Dit is een ideaal gerecht voor een eerste romantische afspraak of als je iets goed te maken hebt. Het heeft een verfijnde, complexe smaak en maakt zeker indruk. In plaats van cognac kun je ook marsala gebruiken. Die 

Polpette al sugo pomodore

Polpette al sugo pomodore

Polpette al pomodore
Afdrukken

Polpette al sugo

Polpette al sugo is een variatie op de polpette della nonna. De gehaktballetjes zijn in principe hetzelfde, maar deze laat je garen in tomatensaus. Hierdoor blijven ze heerlijk zacht van smaak. Vergeet niet om lekker wat vers brood te serveren bij dit gerecht. Je houdt namelijk gegarandeerd wat saus over, waardoor je 'scarpetta' (je bord schoon maken met brood) kan doen! 
Porties 6

Ingrediënten

  • 500 gr half om half gehakt
  • 50 gr pecorino geraspt
  • 50 gr parmezaan geraspt
  • 100 gr verkruimeld oude brood (evt. beschuit)
  • 1 handje bladpeterselie fijngehakt
  • 1 snuif nootmuskaat
  • 3 eieren losgeklopt
  • 1 handje basilicumblaadjes
  • olijfolie extra vergine

tomatensaus

  • 1 ui
  • 1 dl olijfolie
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 rode peper in vieren in de lengte
  • 1 liter passata gepureerde tomaten

Instructies

  • Doe voor de gehaktballetjes het gehakt, beide soorten kaas, de broodkruim, peterselie, nootmuskaat en eieren in een kom.
  • Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
  • Meng alles goed.
  • Laat het geheel een uurtje in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Neem het koude gehaktmengsel uit de koelkast en draai er gehaktballetjes van ongeveer 2 cm van. Leg de balletjes op een bakplaat.
  • Doe in de oven en bak ze in 15-20 minuten hard. Nagaren doen ze later in de saus.
  • Bak voor de saus op een laag vuur de ui en rode peper 10 minuten in een pan met de olijfolie tot de ui glazig is.
  • Voeg de knoflook toe voor een minuut en niet langer want dan wordt deze bitter.
  • Voeg de passata toe en breng aan de kook.
  • Voeg de gehaktballetjes uit de oven toe en laat het geheel nog een half uur sudderen.
  • Voeg aan het eind de fijngesneden basilicum toe en laat wat achter voor garnering.
  • Besprenkel het voor serveren met de luxe olijfolie en zwarte peper
  • Heerlijk met spaghetti en gebakken groente.
Kwarktaartje met honingkoekje

Kwarktaartje met honingkoekje

Dit heeft mijn vrouw gemaakt tijdens een kookworkshop van Henk van Steenbergen. Het was heerlijk klaargemaakt.

Spaghetti vongole

Spaghetti vongole

Geen moeilijk gerecht, als de mise-en-place op orde is. Het zit 'm in, klaarzetten, timing en oefening. Die baart kunst van een fantastische zomerse knaller met het diertje met de mooie naam ooit; de Venusschelp!

Coquilles afgeblust met Pastis

Coquilles afgeblust met Pastis

Coquille
Afdrukken

Coquilles afgeblust met pastis

Het is jammer dat die coquilles zo kostbaar zijn want anders zou ik ze dagelijks kunnen eten. Waar je vroeger alleen in de sterrenrestaurants coquilles kon bestellen liet de Keuringsdienst van Waarde dit seizoen zien dat deze delicatesse tegenwoordig ook ‘voor een prikkie’ in het vriesvak van de Lidl ligt. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat was het ook. De coquilles bleken geen coquilles te zijn maar andere zeevruchten en waren een kwart van het formaat van een normale coquille.
Die ene keer dat ik ze dan eet doe ik het goed, ik koop ze vers bij de visboer of op de markt. De versheid, de structuur en de ietwat zoetige smaak van coquilles die net uit de schelp komen, maken dit product zo lekker.
Voor dit chique voorgerecht heb je weinig ingrediënten nodig en je klust het snel in elkaar maar je maakt er bovenal veel indruk mee!
Zoals de Franse chefkok Paul Bocuse zijn succes al verklaarde: Le beurre… Dat is wat deze saus zo goed maakt. In combinatie met het anijsachtige van de Pastis en het knapperige en scherpe van een lente uitje past dit bijzonder goed bij elkaar. Maar ja, erg mager is dit niet. Mocht je een beetje op je lijn willen letten, lik dan dus niet je bord schoon.
Nog een laatste tip: laat de saus niet te heet worden en doorkoken, dan schift het.
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 12 coquilles St. Jacques kleine versie, 2 p.p.
  • 75 gram roomboter
  • 75 ml Pastis
  • 4 eetlepels crème fraîche bezuinig hier niet op, kies bijvoorbeeld Isigny Sainte Mère Crème. Dit maakt echt het verschil.
  • 1 bosuitje julienne gesneden

Instructies

  • Spoel de coquilles af onder stromend water (anders zijn ze bitter) en laat ze uitlekken in een vergiet. Dep ze droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper.
  • Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de coquilles in 3 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur goudbruin.
  • Voeg de pastis toe en flambeer! Dit doe je door de pan schuin te houden en de vlam in de pan te laten komen of door de pastis aan te steken met een aansteker. Zet de afzuigkap uit en ga niet boven de pan hangen  !!
  • Laat de vlam kleiner worden en leg een deksel op de pan om de vlammen te doven.
  • Neem de coquilles uit de pan en houd ze even warm in aluminiumfolie.
  • Voeg de crème fraîche toe en roer tot een gebonden saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de coquilles over de borden en schep de saus eromheen en garneer met de bosui.

Notities

Serveer met landbrood want de saus is verrukkelijk!
Goulash

Goulash

Wanneer we naar de oudste recepten gaan bestonden de ingrediënten slechts uit vlees en uien, later zijn daar aardappelen en paprikapoeder aan toegevoegd maar daar hadden we eerst Columbus voor nodig die in 1492 Amerika ontdekte en daarmee de aardappelen en de paprika. In de 

Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

Er worden verschillende verhalen verteld over het ontstaan van ossenstaartsoep, maar hoogstwaarschijnlijk vindt de soep zoals wij hem kennen zijn origine in Frankrijk. Tijdens de Franse revolutie zorgde het politieke tumult voor veel armoede onder de Franse bevolking. Ook onder de edelen en de aristocraten. 

Pulled beef

Pulled beef

Pulled beef
Afdrukken

Pulled beef

Porties 4 personen

Materialen

  • Creuset gietijzeren pan

Ingrediënten

  • 2 eetlepers zonnebloemolie
  • 2 uien gesnipperde
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 500 gram sukadelappen of riblappen
  • 1 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 cm verse gember geschild en geraspt
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 winterpeen in linten gesneden
  • 1 komkommer in linten gesneden
  • koriander voor garnering

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook 3 minuten.
  • Voeg het vlees toe en bak rondom goudbruin.
  • Voeg het vijfkruidenpoeder, de gember, suiker, ketjap en sambal toe en giet water erbij tot het vlees net onder staat.
  • Laat afgedekt circa 4 uur stoven.
  • Voeg extra water toe als het vlees droogkookt.
  • Stoof nog 1 uur verder zonder deksel op de pan.

Notities

Dit wordt gegeten in een zacht puntje die je bovenlangs opensnijdt en vult. Eventueel met barbecuesaus. Garneren met de linten komkommer, wortel en de koriander.
Tagliatelle alla cipolle

Tagliatelle alla cipolle

Dit is een mooi en snel gerecht met lamsgehakt. Als kruid gebruiken we dan het liefst rozemarijn. Een culinaire combinatie die succes garandeert.Bij de geur bij de bereiding van dit gerecht loopt het water je in de mond!

Mamaks curry

Mamaks curry

Maleisische curry met kip. Comfortfood uit de mamak-keuken. Maleisiërs gebruiken hiervoor Baba’s Meat Curry Powder. Ik mengde de kruiden zelf en maakte het minder pittig

Quiche

Quiche

 

Afdrukken

Quiche

Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van bloem, water en boter. Ik maak het van bladerdeeg. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend.
De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek het hoofdingrediënt is. Een traditionele Quiche Lorraine bevat geen kaas. Een Quiche Alsacienne is een Quiche Lorraine met ui. Tarte flambée (Duits: Flammkuchen) is een met Quiche vergelijkbaar gerecht, al lijkt Tarte flambée meer op pizza.
Quiche is afkomstig uit Lotharingen, wisselend een Duitse of een Franse streek. De verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek).
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Trefwoord ei, kaas
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 8
Cost €10

Materialen

  • quichevorm van ca. 24 cm doorsnede 4cm hoog
  • voorverwarmde oven, hete lucht op 200 graden

Ingrediënten

  • 5 vellen bladerdeeg half pak
  • 200 gr ei vier M-eieren of drie XL eieren
  • 200 gr crème fraîche de beste
  • 100 gr belegen kaas hou je van meer pit kies dan voor een gedeelte parmazaan of zelfs gorgonzola
  • 250 gr spekblokjes
  • 250 gr groenten bijv. rode ui, rode paprika, kastanjechampignons, groene asperges,spinazie, knoflook, lente-ui, prei, snack tomaatjes, etc. Eigenlijk wat je lekker vindt, goed combineert of wat over is.
  • 1 eetlepel kruiden bijv. tijm, peterselie of bieslook

Instructies

  • Bak de spekjes goed uit met een beetje olijfolie. Voeg de gewenste groenten toe in kooktijd die ze nodig hebben. Dus bak ui als eerste mee en de tomaatjes of kruiden als laatste kort. Laat afkoelen.
  • Klop in een kom de eieren los. Klop de crème fraîche erdoor.Voeg de kaas erbij en breng het op smaak met zout, peper. Zet apart.
  • Bestuif je werkblad en roller flink met bloem. Leg de vijf bladen in een sterformatie over elkaar heen met een beetje bloem ertussen(vergeet niet de plastic velletjes te verwijderen!). Rol de plak uit tot ongeveer een diameter van 30 cm. Leg het bladerdeeg in de goed beboterde quichevorm (van ca. 24 cm doorsnede 4 cm hoog). De punten van de sterpunten mogen over de vorm vallen.
  • Verdeel vervolgens de groentemassa op de bodem. Deze mag vochtig zijn maar niet nat.
  • Schenk de ei- crème fraîche-kaas erover.
  • Bak de quiche in ca. 25 minuten gaar en goudbruin middenin de voorverwarmde oven van 200 graden. Laat even afkoelen want het is heel heet en moet nagaren.