Couscous lamsvlees
Couscous is zowel het belangrijkste ingrediënt van, als de verzamelnaam voor een zeer populair gerecht uit Noord-Afrika. Het bestaat voornamelijk uit griesmeel van durumtarwe, waarvan korrels gemaakt worden met een diameter van ongeveer 1 à 2 millimeter.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans
- 1 ui
- 1 winterpeen
- 1 courgette
- 4 stengels bleekselderij
- 1 groene paprika
- 2 tomaten
- 1 rode peper
- 500 gr magere lamslappen
- 1 blik kikkererwten
- 3 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 vleesbouillontablet
- 1 tl djinten
- 1 tl gemberpoeder
- 500 gr couscous
- 25 gr boter
- 1 tl kaneelpoeder
Ui snipperen. Winterpeen, courgette, bleekselderij en paprika schoonmaken en wassen. Tomaten wassen. Alle groenten in stukjes van 2 x 1 cm snijden. De Spaanse peper wassen, halveren en zaadlijst verwijderen en in stukjes snijden.
Vlees in stukjes van 2 x 2 cm snijden. In een zeef rozijnen onder koud water afspoelen. Kikkererwten afgieten.
Vlees bestrooien met zout en peper. In een braadpan olie verhitten. Vlees 5 minuten rondom bruin bakken. Ui en Spaanse peper toevoegen en nog 5 minuten meebakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Aan het vlees 6 dl water en bouillontablet toevoegen. Aan de kook brengen. Afgedekt circa een half uur zachtjes laten stoven. Djinten, gemberpoeder, rozijnen, groenten en erwten toevoegen. Nog 15 minuten zachtjes laten stoven.
Intussen de couscous bereiden door er 3/4 liter kokend water op te schenken. Boter en kaneel door de couscous mengen.
Serveer de couscous door met een schuimspaan het vleesmengsel middenin de couscous op het bord te plaatsen. Het stoofvocht wordt in een sauskom apart erbij gegeven.