Ga terug

Pizza

Ik maak al tientallen jaren met plezier pizza. Ik weet dat er geen gerecht is dat ogenschijnlijk zo eenvoudig is, maar toch zo enorm kan verschillen in smaak, structuur en vorm als pizza. Hierbij mijn recept voor de Napolitaanse pizza.
Bereidingstijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4

Equipment

  • deegsnijder of spatel
  • pizzaschep

Ingrediënten
  

deeg

  • 500 gr bloemtype 00
  • 375 gr water lauw
  • 12 gr zout
  • 2 gr droge gist

tomatensaus

  • 1 blik tomaten
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • olijfolie extra vierge

rode paprika

  • 2 rode papika's in reepjes

topping

  • Salami, chorizo, kappertjes, olijven, tonijn, ansjovis, artisjokken, champignons etc. (geen ananas!)
  • Voor de kaas gebruik je mozzarella, Parmezaanse kaas of gewoon belegen kaas. Combineren kan ook.

Instructies
 

deeg

  • In get geval van grotere hoeveelheden, de percentages van de ingrediënten: Bloem: 100%, Water: 75%, Zout: 2,4%, Gist: 0,4%
  • Voeg 2 gram gist toe aan een mengkom.
  • Giet 375 gram lauw water erbij en roer tot de gist is opgelost.
  • Voeg 500 gram bloem type 00 en 12 gram zout toe. Meng met een lepel en gebruik vervolgens je handen om een korrelig deeg te vormen.
  • Ga door met kneden met je handen tot alles goed is gemengd.
  • Breng het nog steeds licht korrelige deeg over naar een geoliede bak en laat het 30 minuten rusten.
  • Treken vouw het deeg aan elke kant (ongeveer 4 vouwen in totaal plus enigszins opvouwen) om een strakker deegbal te vormen.
  • Plaats het deeg terug in dezelfde bak en laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur.
  • Verdeel en vorm het deeg in ballen van 290 gram. Plaats de deegballen in afzonderlijke geoliede bakken en laat ze 1,5 uur rusten op kamertemperatuur tot ze dubbel in grootte zijn geworden.

tomatensaus

  • Maak de tomatensaus op basis van een blik tomaten.
  • Fruit een ui in olijfolie totdat deze zoet wordt.
  • Bak maximaal één minuut twee gepureerde knoflooktenen mee en voeg de tomaten toe.
  • Laat afkoelen en maak er met de blender een gladde saus van.

rode paprika

  • Snij de rode paprika's in dunne reepjes en zet deze aan in olijfolie totdat ze gaan zweten.
  • Doof het vuur en voeg bij voorkeur een scheutje (crema) balsamico toe

Notities

Voor het maken van pizza zijn meer regels en adviezen dan kookinstructies!
Do's en don'ts:
Pizzaschep: Een geperforeerde pizzaschep is erg handig in het bakproces.
Topping: Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor op de pizza klaar staan.
Pizzasteen: De oven moet minimaal een half uur van tevoren zijn voorverwarmd met een pizzasteen. De steen moet de eindtemperatuur hebben.
Oventemperatuur: Zet de oven op de hoogste temperatuur mogelijk, meestal 250 graden Celsius.
Olijfolie: Gebruik olijfolie extra vierge om het deeg tijdens rijzen in te smeren. Gebruik het niet in het deeg.
Deegsnijder: Gebruik een deegsnijder of spatel om de bollen te verdelen en op te pakken. Gebruik zo min mogelijk je handen.
Deegballen: Maak bij de verdeling mooie bolletjes door de uiteinden naar elkaar te vouwen en in één hand met je vingers een bolletje te maken door het moet met je vingers erin te draaien.
Deeg vormen: Gebruik bij het maken geen deegroller en niet te veel bloem. Trek de pizza in vorm en duw het deeg naar de rand.
Voorbakken: Bak de pizza eerst zonder beleg en alleen met de tomatensaus.
Pizzarand: Na het voorbakken, kwast je de randen in met olijfolie extra vierge.
Beleg: De kaas en andere ingrediënten gaan er pas op als de pizza licht verkleurd is. Bak de pizza dan af.
Toppings na bakken: Pizza met rucola, verse basilicum, Parmaham of bresaola doe je na het bakken op de pizza.
Buon appetito!
Trefwoord pizza