Verhit de zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem op hoog vuur.
Fruit de uien eerst op laag vuur in de pan, totdat ze zoet beginnen te ruiken. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Voeg de knoflookpuree toe aan de ui.
Voeg na twee minuten de rode pepers toe en bak de ui, knoflook en pepers nog twee minuten mee.
Voeg nu de ketjap, suiker, trassi, azijn, limoenblaadjes en zout (naar smaak) toe.
Bak alles 2 à 3 minuten mee, onder voortdurend roeren.
Zet het vuur lager (half vuur) en voeg het warme water toe.
Roer constant en laat het vocht langzaam verdampen. De sambal wordt steeds dikker en donkerder.
Als de sambal na ongeveer 30 minuten de gewenste dikte heeft, schep je hem in een schone weckpot.
Laat de sambal een nacht afkoelen op het aanrecht. Dan is hij klaar!
Bewaar de sambal koel en donker voor een lange houdbaarheid en gebruik altijd een schone lepel.